JOHN-PUAL II CENTER

Time:2007.10

Location:Krakow,Poland

Key dimensions:14,855m2

Client:The Committee of the John-Paul II center

Award:International design competition first prize.


The building sits softly on the landscape acting as one linear horizontal level.By this gesture,a transparency occurs throughout the building both a visually and physically.Views are presented rather than framed or created.There is no obstacles interfering with the building’s communicative energy.The strategy leading to the creation was done by a gathering of the programs.The initial movement upwards and into the building builds a strong link with the site. As the visitor enters the reception hall the landscape is immediately visible.Throughout the building the visitor is constantly recognizing the presence of nature.Outside,the radiation of the House of John Paul  II does not end but rather continues through the placement of the Retreat Center and Hotel Facilities.